Om Kishimoto Soko

Här kan ni läsa om Kishimoto Soko

kul värme och diciplin upplev andra kulturer utvecklas med oss alla är välkomna vill du tävla

Vill du ha kul?

Hos oss så möter du mycket värme och humor, men också diciplin.

Vill du uppleva andra kulturer?

Japan, Okinawa.

Vill du utvecklas?

Tillsammans med oss.

Vill du vara med?

Hos oss, är alla välkomna.

Vill du tävla?

Det är inte ett måste, men vill du, så är det möjligt att tävla både nationellt och internationellt.

small portfolio1 small portfolio2 small portfolio3 small portfolio4
themed objectKlubbmärke
Power through motion
get in touch

Historian om Kishimoto

Kishimoto Soko. (1862-1945)

Soko Kishimoto föddes i byn Yabu som ligger nära staden Nago i norra Okinawa. Som ung tränade Kishimoto för Bushi Tachimura. Kishimoto ville lära sig Okinawa-te (Okinawisk stridsteknik). Förutom Okinawa-te studerade han också Kobudo (vapenträning), Sai och Bo var de vapen som Kishimoto tränade i huvudsak. En övning som Kishimoto gjorde som ung var att springa på trampdynorna utan att använda hälarna. Kishimoto tränade troligen varje dag i ca 5 år för Tachimura någon gång under perioden 1876-1886.

Bushi Tachimura (1814-1899) hade troligen tränad för Sakugawa Kanga (1762-1843) ungefär 5 år runt 1828-1833. Sakugawa som varit i Kina och tränade bland annat Matsumura Sokon (1809-1901) som var livvakt till de sista tre kungarna.


Bushi Tachimura arbetade som skatteindrivare före 1869 då kungadömet Ryukyu slutligen upplöstes av Japan och Prefekturen Okinawa infördes. Tachimura som skatteindrivare var impopulär bland bönderna. Vid en ålder av ca 55, var han på uppdrag från skatteuppbördskontoren på resa, i en by attackerad Tachimura av ca 20 män från byn. Ögonvittnen uppgav att han besegrade sina motståndare med mestadels sparkar. Strax efter denna incident, slutade Tachimura och flyttade från Shuri för att bedriva jordbruk i Motobu området väster om Nago. Tachimura skapade en version av Kusanku Kata som fortfarande praktiseras idag.


Kishimoto flyttade senare till Agarie strax söder om staden Nago. Kishimoto förde Takemuras stridskonst vidare enligt traditionell metod med daglig träning under ca en 5 års period till bland annat Taidons grundare Seiken Shukumine (1925-2001) och Seitoku Higa (1921-2006) Bugeikan. Higa tränade ca 5 år under perioden 1932-1937 och Shukumine under åren 1939-1944. Man tror att Kishimoto bara har haft åtta elever under sitt liv.

Kishimoto stridsmetod var av karaktären Ju (mjuk), Han ansåg att det inte var någon mening att bygga upp en hård kropp (Go) eftersom i verklig kamp så kunde man slå, sticka, sparka på vitala delar av människokroppen som man inte kan skydda med muskler, så som ögon, skrev, hals mm. Det är bättre att lägga tid på att lära sig träffa dessa vitala punkter.

Kishimoto var Buddist, han tillbringade mycket av sin tid i meditation och sägs att som ett resultat fick "extra känsliga sinnen". En natt utan månsken så blev Kishimoto attackerad bakifrån, Kishimoto undvek instinktivt attacken. När Higa senare frågade om hur det var möjligt att undvika attacken, så svarade Kishimoto. "Jag kan se skuggorna". Higa tolkade det som att skuggorna var de störningar som Kishimoto kände av pga. angriparens sinnesstämning. Kishimoto hänvisning till "skuggor" som störningar i sitt sinne som orsakade av angriparens sinne.

Kishimoto dog 1945, efter slaget om Okinawa.

We are Back, time to return to the dojo

slide up button